Veelgestelde vragen

Tekst

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en antwoorden.

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via info@buurtbouwdoos.nl. Wij helpen je graag verder.

 

Wat is de Buurt Bouwdoos?

Met de Buurt Bouwdoos helpen we gemeenten om burgers te betrekken bij de warmtetransitie. En meer dan dat. Met de Buurt Bouwdoos ontdekken huiseigenaren zelf hoe hun eigen huis en de woningen in hun wijk of buurt aardgasvrij kunnen worden. De Buurt Bouwdoos biedt een gereedschapskist met hulpmiddelen voor bewoners om heldere keuzes en concrete stappen in verduurzaming van hun woning en hun wijk te maken. De Buurt Bouwdoos is een kant-en-klaar traject dat snel inzetbaar is, weinig maatwerk nodig heeft en in korte tijd - circa 3 maanden - resultaat oplevert. 

Voor wie is de Buurt Bouwdoos bedoeld?

De Buurt Bouwdoos is er voor elke gemeente. En voor elke buurt of wijk. Ook als er geen mogelijkheden zijn voor een warmtenet. De inzet is om de energietransitie te versnellen. Met de Buurt Bouwdoos zorgen we dat je als gemeente kunt doorpakken in het aardgasvrij maken van de woningen in jouw gemeente.

Waarom zou je de Buurt Bouwdoos inzetten?

Omdat je als gemeente voor de opgave staat om woningen van het aardgas te halen. Zonder actieve participatie van bewoners gaat dit niet lukken. Als gemeente wil je jouw inwoners helpen bij de zoektocht naar de beste oplossing voor hun woning en wijk. Zonder dat de bewoners verdwalen in alle informatie en zonder een oplossing op te dringen. Je wilt een oplossing die vanuit de bewoners zelf komt. Dat is precies waar de Buurt Bouwdoos voor zorgt. De bewoners aan het roer, zelf (mee)denken en experimenteren met verschillende scenario’s. Om zo te komen tot de beste oplossing. Betaalbaar, haalbaar en breed gedragen. 

Hoelang duurt het traject van de Buurt Bouwdoos?

De Buurt Bouwdoos is een kant-en-klaar traject van 3 maanden.

Wat kun je ermee?

Met de tools uit de Buurt Bouwdoos betrekt de gemeente de burgers bij de warmtetransitie. Bewoners ontdekken zelf hoe zij hun huis én hun wijk kunnen verduurzamen en aardgasvrij kunnen maken. De Buurt Bouwdoos zorgt ervoor dat burgers zelf aan het roer (gaan) staan en zelf de beste oplossingen voor hun eigen wijk ontdekken om aardgasvrij te worden. Waarmee je oplossingen krijgt die écht draagvlak hebben en ook écht haalbaar zijn.

Wat levert het op?

Met de Buurt Bouwdoos helpen we gemeenten om burgers te betrekken bij de warmtetransitie. Het eindresultaat van het traject is dat er een breed gedragen plan ligt om een wijk of buurt van het gas af te halen. 

Wat zijn de voordelen?
  • Een kant-en-klaar participatietraject met volwaardige inspraak en een concreet plan als eindresultaat.  
  • Je wordt als gemeente ontzorgd: het hele traject wordt begeleid door het team van de Buurt Bouwdoos. 
  • De Buurt Bouwdoos helpt gemeenten, bewoners en leveranciers om concrete stappen te maken naar duurzamere woningen en een duurzame wijk. 
  • De Buurt Bouwdoos koppelt bewoners aan elkaar en zet ze in beweging. 
  • De Buurt Boudoos geeft bewoners inzicht in duurzaamheid van de eigen woning en de wijk en in alle alternatieven voor verwarmen en warm water. 
  • Het startpunt is de eigen woning van bewoners. Alle mogelijke oplossingen komen aan bod en zijn een optie. 
  • Gericht op een duurzame oplossing.
  • De Buurt Bouwdoos kan snel ingezet worden. 
Wat zit er in de Buurt Bouwdoos?

In de Buurt Bouwdoos zitten tools die bewoners helpen ontdekken hoe zijn hun huis en hun wijk aardgasvrij kunnen maken. Denk daarbij aan: bijeenkomsten, (voor)onderzoek en analyse, huishoudboekje, factsheets, een spel. En nog veel meer.

Wat kost de Buurt Bouwdoos?

Vraag vrijblijvend een offerte aan: info@buurtbouwdoos.nl

Het traject is afgelopen. En dan?

De gemeente heeft dan samen met de bewoners een plan in handen waarmee zij daadwerkelijk aan de slag kunnen met het verduurzamen van hun woning en wijk.